Min mormor Brita bakade dessa bröd. Världens godaste!

50 g jäst
1/2 liter vatten
125 g smör
1 dl socker
1/4 tsk salt
1 1/4 kg mjöl

Rör ut jästen i lite av vattnet. Smält smöret och tillsätt sedan resten av vattnet. Blandningen bör bli fingervarm. Häll den över jästen och tillsätt sedan socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunken. Spara något av mjölet till utbakningen. Jäs degen i ca 2 timmar eller till dubbel storlek.

Arbeta sedan samman degen igen innan den tas upp på bakbordet.

Dela degen i 5 delar och kavla ut till runda kakor, ca _ cm tjocka. Nagga dem på båda sidor. Låt jäsa i 30 min.

Nagga igen på ovansidan. Grädda i 250-275 grader tills de fått fin färg.

mormor britas brödkakor