KB:s franska valnötsbröd

Ikväll blev det lite brödbak. Hittade ett recept i samlingarna från Allt om Mat nr 2 1984.

Valnötsbröd

Till 2 stora bröd:

1 liter vatten
1/2 dl olja, helst av valnöt men jag kör olivolja
50 g jäst
1 kg vetemjöl
400 g rågsikt
100 g valnötskärnor (men jag har i mer)

  1. Ljumma vatten och olja. Lös jästen häri.
  2. Tillsätt salt och arbeta in mjölet.
  3. Låt degen jäsa i bunken under duk i ca 45 min
  4. Knåda degen på bord och arbeta in nötterna. Dele degen i tre delar och forma runda limpor
  5. Lägg dem på plåt, skär snitt med rakblad, sikta över mjöl och låt jäsa under duk drygt en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 270°.
  6. Släng in ett par isbitar och sänk till 220° efter 5 minuter.
  7. Grädda till 98° innertemperatur. Ca 30-40 minuer. Duscha emellanåt med vatten så får brödet kanprig yta och vacker färg.

Smaklig spis!