Då var det äntligen dags att testa “no-knead bread”. Receptet blev populärt 2006 när New York Times publicerade det. Det fina med detta bröd är att man bara blandar ihop ingredienserna, sedan är det jästen och tiden som gör jobbet. Brödet ska inte knådas alls.

500 g vetemjöl
1/4 tsk torrjäst
1 1/4 salt
400 g vatten

Låt brödet jäsa 12-14 timmar, det ska bildas fina bubblor i degen. Mjöla arbetsbänken lätt och vik brödet några gånger.

Forma till en stor bulle och vira i det i en mjölad handduk med skarven neråt. Låt jäsa i 2 timmar.

Efter ca 1,5 timma ställer du in en järngryta med lock (jag kör min Kockums stekgryta) i ugnen och sätter temperaturen på 230 grader.

När degen är klar flyttas den försiktigt över till grytan med skarven uppåt. Grädda med lock i ca 30 minuter, sedan utan lock i 15-30 minuter.

Låt svalna på galler. Ät & njut!

Skippa plastpåse, förvara i en handduk.

Finns även en video: