Saffransbröd

Nu är årets lussebak avklarat. Som vanligt blev det kanongott 🙂

50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1-2 pkt saffran (0,5-1 g)
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg
ca 1,5 l mjöl (900 g)

1 ägg till pensling
Russin och pärlsocker till garnering

Smula jästen i bunken. Smält smör, tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm. Häll över jästen.

Rör ner saffran. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. I år testade jag en ny variant. Löste saffran i lite rom som jag sedan tillsatte.

Arbeta degen kraftigt. Täck med bakduk. Låt jäsa i 40 min till dubbel storlek.

Ta upp degen och knåda den smidig. Baka ut lussekatterna och lägg de på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakduk och låt jäsa i 20-40 min.

Pensla med ägg och grädda i 225-250° i ca 5-10 minuter.

Servera med fet iskall mjöl!