Flädersaft

Sådärja. Då var hyllesaften tillverkad. Oskar och jag drog precis ut till mamma/farmor och plockade ett gäng fläderblommor. Lite citron, vatten och socker på det, så var det klart.

17 dl strösocker, (1 1/2 kilo)
1,5 l vatten
40 st fläderblommor
50 g citronsyra
3 st citroner, gärna ekologiska, stora

  1. Lägg blomklasarna i en hink. Skölj citronerna och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.
  2. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
  3. Koka upp vattnet, rör ner sockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar.
  4. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på plastflaskor och frys in.