Borsjtj är en enkel, billig, nyttig och god soppa som görs av rödbetor och andra goda rotfrukter.

2 gula lökar
6 råa rödbetor (0,5 kilo)
2 klyftor vitlök
2 morötter
3 potatisar
1 palsternacka
En bit rotselleri, ca 200 gram
1 klyfta vitkål, ca 250 gram
2 msk olja
1,5 liter grönsaksbuljong
2 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Serveras med:
smetana
hackad bladpersilja
skivad saltgurka

Skala och hacka lök och vitlök.
Tärna potatis, morötter, palsternacka och rotselleri.
Strimla vitkålen.
Borsta rödbetorna, skär bort fästet och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor eller tärningar.
Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
Tillsätt salt, peppar och vinäger samt buljongen (eller vatten och buljongtärning).
Koka i rödbetssoppan ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Servera rödbetssoppan med skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt skivad saltgurka.

Borsjtj