Asides

  • Lusse Lelle

    Lusse Lelle

    lussekatterSådärja, årets Lussebak är nu avklarat!

    Emma och jag fixade till en omgång lussekatter som blev fantastiskt goda. Och som vanligt utgick vi från “vårt” recept. Men en liten nyhet för året var att vi blandade saffran, socker och lite cognac innan vi hällde det i smeten.

     

  • Glassmaskin

    Glassmaskin

    glassmaskinIdag fick jag en glassmaskin. Helt perfekt!

    Har velat ha en länge så nu ska jag studera en massa smarriga recept. Gräddglass, gelato och sorbé ska testas i maskinen.

    Men det första jag ska testa är att göra en lönnsiraps- och valnötsglass. Mega!

    2 dl hackade valnötter
    1 ½ dl lönnsirap
    3 dl vispgrädde
    2 dl kondenserad mjölk (väl kyld)

  • Fransk löksoppa

    Fransk löksoppa

    löksoppa med rostat bröd med parmesanBlev grymt sugen på fransk löksoppa idag, så jag letade upp receptet i Julia Childs “Det goda franska köket”.

    Grymt billig och enkel mat. Men fantastiskt gott.

    Jag använde ca 1 kg lök som jag lät koka i smör och olja, sen höjdes värmen och löken bryntes i ca en halvtimma med salt och lite socker.

    Efter detta pudrades löken med lite mjöl och 2 dl vitt vin hälldes på. Ca 2 liter mörk oxbuljong och lite peppar samt lagerblad gick också med.

    Sedan fick soppan puttra i 2 timmar. Precis innan servering hälldes ett par matskedar cognac i.

    Löksoppa serveras gärna med rostat bröd med ost, jag använde parmesan.

    Gott!