Lussekatter

Lussekatter

Nu är det dags att baka lussekatter…

50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1-2 pkt saffran (0,5-1 g)
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg
ca 1,5 l mjöl (900 g)

1 ägg till pensling
Russin till garnering
Smula jästen i bunken. Smält smör, tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm. Häll över jästen.

Rör ner saffran. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl.

Arbeta degen kraftigt. Täck med bakduk. Låt jäsa i 40 min till dubbel storlek.

Ta upp degen och knåda den smidig. Baka ut lussekatterna och lägg de på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakduk och låt jäsa i 20-40 min.

Pensla med ägg och grädda i 225-250° i ca 5-10 minuter.


Comments

3 responses to “Lussekatter”

  1. […] och jag tog tag i årets lussekattsbak i söndags. Enligt det klassiska receptet som vi brukar använda. Som vanligt blev det bra och det doftade underbart i hela huset. Mmm Tags: […]

  2. […] är 00:45 och jag har precis avnjutit ett par nybakade, varma lussekatter med ett glas […]

  3. […] lussekatter som blev fantastiskt goda. Och som vanligt utgick vi från “vårt” recept. Men en liten nyhet för året var att vi blandade saffran, socker och lite cognac innan vi hällde […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.