Mormor Britas brödkakor

Min mormor Brita bakade dessa bröd. Världens godaste!

50 g jäst
1/2 liter vatten
125 g smör
1 dl socker
1/4 tsk salt
1 1/4 kg mjöl

Rör ut jästen i lite av vattnet. Smält smöret och tillsätt sedan resten av vattnet. Blandningen bör bli fingervarm. Häll den över jästen och tillsätt sedan socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunken. Spara något av mjölet till utbakningen. Jäs degen i ca 2 timmar eller till dubbel storlek.

Arbeta sedan samman degen igen innan den tas upp på bakbordet.

Dela degen i 5 delar och kavla ut till runda kakor, ca _ cm tjocka. Nagga dem på båda sidor. Låt jäsa i 30 min.

Nagga igen på ovansidan. Grädda i 250-275 grader tills de fått fin färg.

mormor britas brödkakor


Comments

3 responses to “Mormor Britas brödkakor”

  1. […] fortsatte Emma och jag med att baka. Mormors brödkakor blev det. Så ikväll blir det såklart en god kopp the, nybakat bröd med rökt medwurst eller […]

  2. […] fick jag ännu ett ryck. Blev extremt sugen på de bröd som min mormor brukade baka. Så jag laddade Assistenten och körde igång. Nu ligger det 10 goda bröd i köket och svalnar. […]

  3. Torbjörn Carlsson Avatar
    Torbjörn Carlsson

    De blir godare om man tar 1 1/4 liter mjöl istället för kg ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.