rid_i_natt.jpg

Har nu läst ut “Rid i natt” av Vilhelm Moberg som jag köpte på rean. Det här är inte hans bästa bok. Både Raskens och Utvandrar-sviten är bättre. Men boken är klart läsvärd och vad sägs om följande passus ur boken som beskriver kyrkoherden Petrus Magni:

Kyrkoherdens ansikte ljusnade. Kålvälling med fläsk var en av de Guds gåvor, som han prisade, och dess ljuvlighet ökades, om ett stop gott spisöl dracks därtill. Men han var numera nödd att njuta kålen med måttlighet, emedan han gärna blev väderstinn därav. En kort stund efter det att munnen känt matens sötma, fick magen vidkännas den beska eftersmaken: En plågsam kolik infann sig, så att han ofta fick lägga sig omkull efter måltiden. Plågan hade dock en snar övergång om han, med Guds hjälp, strax efter fick släppa sitt väder.