KB:s franska valnötsbröd

Ikväll blev det lite brödbak. Hittade ett recept i samlingarna från Allt om Mat nr 2 1984.

Valnötsbröd

Till 2 stora bröd:

1 liter vatten
1/2 dl olja, helst av valnöt men jag kör olivolja
50 g jäst
1 kg vetemjöl
400 g rågsikt
100 g valnötskärnor (men jag har i mer)

  1. Ljumma vatten och olja. Lös jästen häri.
  2. Tillsätt salt och arbeta in mjölet.
  3. Låt degen jäsa i bunken under duk i ca 45 min
  4. Knåda degen på bord och arbeta in nötterna. Dele degen i tre delar och forma runda limpor
  5. Lägg dem på plåt, skär snitt med rakblad, sikta över mjöl och låt jäsa under duk drygt en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 270°.
  6. Släng in ett par isbitar och sänk till 220° efter 5 minuter.
  7. Grädda till 98° innertemperatur. Ca 30-40 minuer. Duscha emellanåt med vatten så får brödet kanprig yta och vacker färg.

Smaklig spis!

Comments

9 responses to “KB:s franska valnötsbröd”

  1. Steffen Ørsted Avatar

    Oj, vad det ser mumsigt ut!

    Et par frågor:

    “Arbeta in nötterna”. Det är väl hela nötter?
    “Släng in ett par isbitar”? Varför?

    1. hepp | Erik Forsberg Avatar

      Tack!

      Jag grovhackade nötterna, men det kanske inte behövs?

      Några isbitar på en plåt under. Fukten/ångan gör att man får en fin, crunchy skorpa. Gott!

      1. Steffen Ørsted Avatar

        OK? ..men “isbitar”, som i “ice cubes”?

        Och hur mäter du “innertemperaturen”?

        Tack!

        1. hepp | Erik Forsberg Avatar

          Ja, ice cubes 🙂
          Enkelt, tycker jag.

          Innertemperaturen mäter jag med en vanlig digital stektermometer som jag trycke i mot slutet.

        2. hepp | Erik Forsberg Avatar

          Ja, ice cubes 🙂
          Enkelt, tycker jag.

          Innertemperaturen mäter jag med en vanlig digital stektermometer som jag trycke i mot slutet.

          1. Steffen Ørsted Avatar

            Tack! Sätter en bild ifall det blir lyckad 😉

          2. Steffen Ørsted Avatar

            http://instagr.am/p/BUU89/

            Inte lika fina som dina, men verrry tasty!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.