Ikväll blev det lite brödbak. Hittade ett recept i samlingarna från Allt om Mat nr 2 1984.
Till 2 stora bröd:
1 liter vatten
1/2 dl olja, helst av valnöt men jag kör olivolja
50 g jäst
1 kg vetemjöl
400 g rågsikt
100 g valnötskärnor (men jag har i mer)
- Ljumma vatten och olja. Lös jästen häri.
- Tillsätt salt och arbeta in mjölet.
- Låt degen jäsa i bunken under duk i ca 45 min
- Knåda degen på bord och arbeta in nötterna. Dele degen i tre delar och forma runda limpor
- Lägg dem på plåt, skär snitt med rakblad, sikta över mjöl och låt jäsa under duk drygt en halvtimme. Värm under tiden ugnen till 270°.
- Släng in ett par isbitar och sänk till 220° efter 5 minuter.
- Grädda till 98° innertemperatur. Ca 30-40 minuer. Duscha emellanåt med vatten så får brödet kanprig yta och vacker färg.
Smaklig spis!
Leave a Reply