Sådärja. Då var hyllesaften tillverkad. Oskar och jag drog precis ut till mamma/farmor och plockade ett gäng fläderblommor. Lite citron, vatten och socker på det, så var det klart.
17 dl strösocker, (1 1/2 kilo)
1,5 l vatten
40 st fläderblommor
50 g citronsyra
3 st citroner, gärna ekologiska, stora
- Lägg blomklasarna i en hink. Skölj citronerna och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.
- Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.
- Koka upp vattnet, rör ner sockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar.
- Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på plastflaskor och frys in.
Leave a Reply